Return to Tehničko ronjenje

Trimix ronjenje

TRIMIX je plin za disanje, koji se sastoji od kisika, helija i dušika, te se često koristi za dubinsko ronjenje i tijekom duboke faze izvodi tehnikama tehničkog ronjenja.

Uz smjesu plinova od tri moguće je kreirati smjese pogodne za različite dubine ili namjene podešavanjem postotaka svakog plina.

Glavni razlog za dodavanje helija u smjesu za disanje je smanjenje udijela dušika i kisika, ispod nivoa u kojem se nalaze u zraku, kako bi se omogućilo da se mješavina plina udiše sigurno na dubokim uronima.

Niži udio dušika smanjuje opasnost od narkoze I umanjuje druge fiziološke učinke plina na dubini.

Helij ima vrlo malo narkotički učinak.

Manji udio kisika smanjuje rizik od toksičnosti kisika na dubokim uronima.

Na velikim dubinama niža gustoća helija čini disanje lakšim.

Zbog svoje niske molekularne mase, helij napušta tkiva brže nego dušik pri smanjenju pritiska.
Zbog svoje niže topljivosti, helij ne zasićuje tkiva kao dušik.

Spuštanje sadržaja kisika povećava maksimalnu radnu dubinu i trajanje ronjenja pred kojim toksičnosti kisika postaje ograničavajući čimbenik.

Zadržavanje dušika u trimix može pridonijeti prevenciji živčanog sindroma visokoga tlaka, problema koji može nastati prilikom disanja Trimix-a na dubini ispod 130 do 180 metara.

Dušik je i puno jeftiniji od helija. Konvencionalno, smjesa je nazvana po postotku kisika, helija i dušika.

Na primjer, smjesa pod nazivom “trimix 10/70″ od 10% kisika, 70% helija, 20% dušika pogodna je za zaron od 100 metara.

 

Heliair
Heliair je smjesa plinova koja se sastoji od mješavine kisika, dušika i helija, a često se koristi tijekom faze dubokog urona tehnikama tehničkog ronjenja.

Lako se miješa od helija i zraka i tako ima stalni omjer od 21:79 kisika i dušika čija se ravnoteža postiže promjenjivom količinom helija.

Ponekad se spominju kao “siromaš trimix”, jer je puno lakše dobiti ga od trimix mješavina s promjenjivim sadržajem kisika, jer sve što je potrebno je umetnuti potreban parcijalni tlak helija, a zatim napuniti spremnik sa zrakom iz konvencionalnog kompresora.

Kompliciraniji (i opasniji) je korak dodavanja čistog kisika pod tlakom potrebnim za miješanje trimix-a kada ga nema u smjesi heliair-a.

 

Heliox
Heliox je smjesa plinova za disanje sastavljena od mješavine helija (He) i kisika (O2).

Zahvaljujući niskoj cijeni helija, vrlo je vjerojatno da će se heliox koristiti u komercijalne svrhe dubokog ronjenjenja.

Udio kisika u smjesi za ronjenje ovisi o dubini ronjenja, planu ronjenja, ali je često hipoksičan.

 

Butterfly Diving